Vill du arbeta som florist?

Hej, älskar du blommor och att få göra vackra buketter? Då ska du läsa det här inlägget, för jag ska berätta mer om yrket florist. Efter att du har läst detta vet du om yrket är något för dig eller inte! 

Floristen jobbar med blommor, buketter, bröllopsdekorationer, begravningsblommor och eventuellt grafisk design. Jobbet innebär en hel del manuellt arbete såsom skära blommor och binda ihop dem till olika former av buketter eller dekorationer. 

En florist måste också känna till flera olika sorters blommor, hur de ska skötas och vilken sorts blomma som passar bäst ihop med andra sorter. Detta innebär att hen måste samarbeta med kunder för att ta reda på vilka önskemål de har och ibland kanske det är en kund som har bestämda åsikter och där du som florist inte tycker att det kunden vill ha är bra, men det är alltid kunden som i sista ända bestämmer. De flesta arbetar i någon blomsterbutik, jag arbetar ju själv i en butik här i Tostarp och vi har kunder både härifrån och många från Svängsta och så har vi en webbshop så det är bra om man kan det här med data någorlunda i alla fall. 

Något du också bör tänka på är att yrket innebär stora variationer i arbetstider. Det finns florister som jobbar dagtid, kvällstid och nattetid och detta beror ju givetvis på vilken typ av blomsterbutik man jobbar i. De flesta arbetar helger och då är det främst lördagar, vi har öppet 11-15 på lördagar och ibland tar det emot lite extra när man ska jobba på en lördag, men samtidigt är det mycket roligare än vad man tror. Det finns fler och fler som beställer blommor via nätet och då gäller det att man har lite kunskap i hur man tar emot dessa beställningar.